LİDERLİK DOĞUŞTAN GELİR”

  LİDERLİK DOĞUŞTAN GELİR”

MÜSİAD ve Genç MÜSİAD'ın ortaklaşa düzenlediği ‘Liderlik' konulu seminerde konuşan Girişimcilik ve Kobi Danışmanı Cüneyt Örkmez, liderliğin doğuştan gelen bir potansiyel olduğunu söyledi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şubesi ile Genç MÜSİAD işbirliğinde önceki akşam ‘Liderlik’ konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak Girişimcilik ve Kobi Danışmanı Cüneyt Örkmez katıldı.

 MÜSİAD hizmet binasının çok amaçlı salonunda kişisel gelişim eğitimleri kapsamında düzenlenen ‘Liderlik’ semineri, Genç MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Ramazan Aksugül’ün selamlama konuşması ile başladı.

 LİDER VE YÖNETİCİ AYRIMI İNCE ÇİZGİLERLE AYRILMIŞTIR

Cüneyt Örkmez, liderin grubu etkileyen, grubu arkasından sürükleyen kişi olduğuna vurgu yaparak; “Liderlik ise, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücü olarak tanımlanmaktadır. Yönetici ise, karar verme ve yetki kullanma gücüne sahip olan kişidir. Anlaşıldığı gibi lider ve yönetici ayrımı ince çizgilerle ayrılmıştır. Bu ayrımın en güzel farkı ise liderlik yaklaşımlarında karşımıza çıkar. Liderler doğarlar, liderler çalkantılı zamanlarda ortaya çıkarlar, liderler yetiştirilirler ve duruma bağlı olarak yaşarlar” diye konuştu.

LİDER KARŞISINDAKİ İNSANA SAYGI VE SEVGİ İLE DAVRANIR

Liderliğin doğuştan sahip olunan bir potansiyel olduğuna da vurgu yapan Örkmez, “Liderlik kendimize ve diğerlerine güç vermektir. Bir lider olarak, takımınızın ve bireylerinin siz onlara ateş vermeden ışık vermeyeceğini bilmelisiniz. Siz kendiniz motive olmadıkça başkalarını asla motive edemezsiniz. İyi bir lider iyi bir mizah anlayışına, hayatın hafif yanlarına sağlıklı bir saygı gösterme becerisine sahiptir. Lider karşısındaki insan saygı ve sevgi ile davranır. İyi bir lider kendisine, eşine ve öteki ilgi alanlarına zaman ayırır. Başarılı bir lider ekip üyelerini tanır, kendi güçlü ve zayıf yönlerini tanır. Lider coşku yaratır, eyleminin sorumluluğunu taşır, övgü dağıtır beklentiler oluşturur. Biz de eğitimde önce kendi okullarımızda lider olmalıyız. Nasıl bir lider olduğumuz konusunda kendimizi sorgulamalıyız” ifadelerini kullandı.

LİDER YÖNETİCİ GRUP OLUŞUMU SÜRECİNİ BİLMELİDİR

Geçmişten günümüze yüzyıllardır toplumların her zaman bir liderinin çıkartıldığını belirten Cüneyt Örkmez, şöyle devam etti: “Her toplumun bir lideri olmuş ve her toplum bir liderin peşinden gitmiştir. Çünkü toplumlar gelişebilmek, değişebilmek için bir ilmi lider çıkarmak zorundadırlar. Günümüz çalışanları yöneticilerle değil, liderlerle birlikte çalışmayı tercih ediyorlar. Kurumlardaki sirkülasyonlara bakıldığında genellikle yöneticinin tutum ve davranışları nedeniyle işten ayrılma oranlarının yüksek olması bu sebeptendir. Artık bir yönetici başarılı olmak istiyorsa mutlak surette liderlik yetkinliğini geliştirmelidir. Lider yöneticinin becerisi, farklı kişiliklerden, farklı uzmanlıklardan, farklı deneyimlerden yola çıkarak farklı iş düzeylerinde ekip yaratmaktır. Bunun için, lider yöneticinin bireyleri tanımak kadar grup oluşum sürecini de bilmeye ihtiyacı vardır.”

“BİR LİDER FARKLI BAKABİLMELİ”

Liderliğin en temel vasıflarından birincisinin farklı bakmak olduğunu belirten Cüneyt Örkmez, “Farklı bakmak farklı görmek anlamına gelir. Bir lider farklı bakmalı ki farkı görebilsin ve farklı hareket edip, farklı yönlendirebilsin. İkinci vasıf ise, Cemiyet bakışıdır. Lider, topluma bakmalı, toplumu görmeli, tek kişide takılıp kalmamalıdır. Tek kişinin söylemlerine kulak asmamalı, toplumu tek elden düşünerek kulak vermelidir. Liderlik için üçüncü ve tamamlayıcı vasfıdır. Yani stratejik bakıştır. Stratejik bakışla bakmalı, rakiplerin hamleleri kestirilebilmelidir. Siyaset için, bilim için, iş hayatı ve ekonomi için bunlar olmazsa olmazlardır” dedi.



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00